středa 10. dubna 2013

Kefírová tibetská houba

Většina z nás tady pije kefír, ale znáte už kefírovou houbu?
Původně pochází z Kavkazských hor a její stáří se odhaduje na 5000 let. Její vzhled připomíná květák a strašně rychle se množí :)


Jak se vůbec kefír připravuje? 
Stačí zalét houbu mlékem a nechat "zrát" do požadované hustoty. Čím máte tučnější mléko (nejlépe nepřevařené), tím bude výsledná konzistence hustější. Houbu pak stačí jen opláchnout a zalét zase čerstvým mlékem. Já používám obyčejné 1,5% mléko a kefír je skoro jako z obchodu, navíc ještě zdravější :)
POZOR! Houba nesmí přijít do kontaktu s kovem! Proplachujeme ji tedy pomocí umělých sítek.


Na dva hrnky kefíru:
* 1 - 2 polévkové lžíce kefírových houbiček* 1/2 litru mléka



Účinky kefíru
Nejen, že skvěle chutná, má i řadu pozitivních účinků na lidský organismus.



  • snižuje cholesterol
  • čistí žlučovody a rozkládá žlučové kameny
  • čistí střeva
  • stimuluje imunitní systém 
  • pomáhá při léčbě ledvin, jater, slinivky a sleziny
  • brzdí vývoj metastáz
  • zabraňuje únavě a dodává energii
  • zpomaluje stárnutí buněk
  • působí jako přírodní antibiotikum proti zánětům
  • reguluje tlak krve

  • Doporučuje se pít ráno na lačno, nebo večer před spaním.

    Kde ji sehnat?
    Já ji dostala od známé, ale na internetu ji prodává hodně lidí za pár kaček. 

    1 komentář: